Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Αίας Σαλαμίνας (επίσημη ονομασία: Αθλητικός Σύλλογος Σαλαμίνας «ο Αίας») είναι αθλητικός σύλλογος με έδρα την ομώνυμη πόλη στη Σαλαμίνα. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1931, χρώματά του είναι το μπλε και το λευκό και έμβλημά του είναι ο ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας Αίας ο Τελαμώνιος, από τον οποίο άντλησε και το όνομά του. Δραστηριοποιείται συνεχώς από την ίδρυσή του στο ποδόσφαιρο και στο παρελθόν καλλιεργούσε και άλλα αθλητικά τμήματα. Το 2017 επανιδρύθηκε το τμήμα πετοσφαίρισης του συλλόγου.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου είνα και το πιο διακεκριμένο του. Η καλύτερη φάση στην ιστορία του χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 60' ως και τα μέσα του 70', όποτε και αγωνιζόταν στην Β' Εθνική κατηγορία. Επίσης, ιστορική στιγμή για το σύλλογο θεωρείται το συμβολικό φιλικό παιχνίδι του 1973 στο Δημοτικό Στάδιο Σαλαμίνας με τον ιστορικό και συνονόματο «Αίαντα της Ολλανδίας» ΑΦΚ Άγιαξ, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Έλληνα μυθικό ήρωα της Σαλαμίνας, Αίαντα.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1931 ιδρύεται επίσημα ο «Αίας Σαλαμίνας», με αριθμό καταστατικού 632/1931 στο Πρωτοδικείο Πειραιά.[3] Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου αναλαμβάνει ο Δ. Τρικαλίτης και γενικός γραμματέας ο Ε. Σοφράς. Η πορεία της ομάδας ξεκίνησε από το 1929, πριν ακόμα αναγνωριστεί επίσημα από το Πρωτοδικείο, ενώ μέχρι και τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου, έδινε σαν ανεξάρτητη, πλήθος φιλικών αγώνων, με άλλες ανεξάρτητες ή μη, από την Δυτική Αττική, την Αθήνα και τον Πειραιά, την Σαλαμίνα και γύρω νήσων.
Το 1949 αναγνωρίζεται επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 240, και εντάσσεται επίσημα στην Ε.Π.Σ. Πειραιά, όποτε και από την περίοδο 1949-50 ξεκινά η επίσημη αγωνιστική του από το πρωτάθλημα της Γ' κατηγορίας. Αναδείχθηκε αμέσως πρωταθλητής και την επόμενη περίοδο, 1950-51 αναδείχθηκε πρωταθλητής και στη Β' κατηγορία, ωστόσο έπειτα από αγώνες μπαράζ έχασε την άνοδο, την οποία τελικά εξασφάλισε την αμέσως επόμενη περίοδο, 1951-52, όποτε και αναδείχθηκε πρωταθλητής[16] και μέσω μπαράζ κέρδισε την άνοδο στην Α2' κατηγορία, δεύτερη τη τάξη κατηγορία στην ποδοσφαιρική ιεραρχία του Πειραιά. Στην δεύτερη κατηγορία του Πειραιά, παρέμεινε μέχρι και την περίοδο 1955-56 (πλέον Β' κατηγορία), όποτε και υποβιβάστηκε στη Γ' κατηγορία. Την επόμενη περίοδο, 1957-58 αναδείχθηκε πρωταθλητής στη Γ' κατηγορία και την αμέσως επόμενη, 1958-59, πρωταθλητής στη Β' κατηγορία και μέσω της τελικής φάσης ανήλθε για πρώτη φορά στην Α' κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Στην Α' κατηγορία συνέχισε σταθερά μέχρι και την περίοδο 1962-63, όποτε και τερμάτισε στην 2η θέση και ανήλθε στην Β' Εθνική κατηγορία , για πρώτη φορά. Το 1962 φιλοξενεί στη Σαλαμίνα τον Παναθηναϊκό και γνωρίζει την ήττα με σκορ 2-3 και το 1963, αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά την ΑΕΚ, αυτή τη φορά εκτός έδρας και γνωρίζει την ήττα με σκορ 2-1.

 

Τον Ιούνιο του 1973 ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Νίκος Γουλανδρής, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Νομαρχία Πειραιά και ο Δήμος Σαλαμίνας, διοργανώνουν συμβολική φιλική αναμέτρηση, μεταξύ του Αίαντα Σαλαμίνας και του Αίαντα της ΟλλανδίαςΆγιαξ Άμστερνταμ. "Τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτες μου θέλαμε πολύ να δούμε το νησί του Αίαντα, όπου πήρε την ονομασία ο σύλλογος μας" δηλώνει ο Τζόνι Ρεπ (παίκτης του Άγιαξ) κατά την άφιξη τους και η θρυλική ολλανδική ομάδα αναζητώντας τις ρίζες της, περνάει ένα διήμερο στο νησί για την πραγματοποίηση του φιλικού αγώνα.

Ο Αίαντας Σαλαμίνας υποδέχθηκε τον παγκόσμιο πρωταθλητή και 3 φορές πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ στις 13 Ιουνίου του 1973 και ηττήθηκε με 0-2 με γκολ του Τζόνι Ρεπ στο τότε ξερό (χωμάτινο) Δημοτικό Στάδιο Σαλαμίνας, με ασφυχτική παρουσία 6.000 θεατών. Ο Αίαντας στο ιστορικό αυτό παιχνίδι αγωνίστηκε με την εξής σύνθεση: Πέππας (87' Βάγιας), Λεονταρίτης, Ψουρούκης (78' Παυλάκης), Πιλάβης, Μπισμπινωνάκης, Φραντζής, Χειράκης, Μπακούρος, Στασινόπουλος (59' Φουρίκης) Παπαλεξάνδρου, Συράκης (85' Βασιλάκης).

© Copyright 2019

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now